Nu m-am gandit niciodata ca am sa am ocazia sa calatoresc in Israel. Aceasta a venit spontan undeva la inceputul anului cand am primit pe mail o oferta care mi-a deschis posibilitatea de a calatori pe acele meleaguri. Asa ca dupa toate demersurile iata-ma impreuna cu sotul meu in dimineata de 19 martie 2012 la ora 04:00 pe aeroportul Otopeni, gata de imbarcare catre o aventura impresionanta, asa cum am sa concluzionez la finalul celor sase zile minunate, atat de incarcate de evenimente, informatii si mult entuziasm.
Nu sunt multi cei care stiu ca a calatori este una din cele mai mari dorinte ale mele. Ma atrage provocarea acumularii de cunostinte despre alti oameni, culturi, frumuseti care exista pe Terra.
Am ajuns in Tel Aviv dupa un zbor placut de doua ore si jumatate in jurul orei 08:30.
Ne astepta autocarul care avea sa ne plimbe apoi in urmatoarele sase zile de-a lungul si de-a latul tarii. Cu tot cu bagaje am purces la implinirea itinerariului pentru prima zi.
Primul obiectiv orasul Jaffa sau Yaffa / Yaffo. Acesta este situat in partea sudică, antică, a orasului israelian Tel Aviv (numele complet al acestuia fiind Tel Aviv-Yaffo), un port stravechi la Marea Mediterana, unul din cele mai vechi orase-porturi din lume.
Aici ne-am plimbat pe stradutele vechi ale orasului, am admirat albastrul Mediteranei si panorama Tel Aviv-ului modern.
În Noul Testament, în Faptele Apostolilor, Yaffa este menționată în relatarea despre apostolul Petru care a reînviat acolo pe văduva evreică Tabitha (Dorcas) si care, în timpul sederii în Yaffa la Simeon tăbăcarul (Shim'on Bursi – casa caruia am si vizitat-o) a avut apoi viziunea egalității în ochii lui Dumnezeu între evrei și celelalte neamuri.
Ne-am pus cate o dorinta pe Podul Dorintelor,
am vazut stancile Andromedei (legenda spune ca aici a fost legata Andromeda pentru a fi jertfita monstrului marin, de unde a fost salvata de Perseu) si am degustat primele specialitati locale.
Am pornit apoi in paralel cu plajele Mediteranei catre nord, trecand prin Tel Aviv, oras plin de contraste, unde noul se impleteste cu vechiul. Aici ghidul nostrum evreu ne-a spus ca in Israel exista o lege cu privire la constructiile noi. Daca cineva vrea sa construiasca o cladire moderna trebuie mai intai sa renoveze una veche, asa pastrandu-se cultura si culoarea locala.
Am calatorit apoi prin Campia Saronului spre Muntele Carmel. Ne-am oprit in orasul antic Caesarea Maritima, oras port construit de Irod cel mare intre anii 25-13 i. Hr. in onoarea lui Augustus Caesar.
Dupa distrugerea Ierusalimului in anul 70 d.Hr, Caesarea a devenit capitala Provinciei Iudaea. Aici am vizitat amfiteatrul, loc de manifestari artistice dar si de executii,
ramasitele palatului lui Irod cel mare
unde Apostolul Pavel a fost intemnitat 2 ani inainte de a fi trimis la Roma (Biblia, Faptele Apostolilor cap. 23:23, 25:1-13)
ruinele hipodromului, am vazut cum era pozitionata piata, loc important in orasele antice, depozitele de marfuri, ruinele unei biserici ridicate de cruciati si minaretul ramas din perioada conducerii arabe. Tot aici s-a gasit singura dovada arheologica, Piatra lui Pilat, care mentioneaza existent acestuia si functia lui de Prefect al Iudaeii.
Lasand in urma stravechiul oras al Caesareii am strabatut mai departe Campia Israelului, trecand pe langa Meghido ne-am indreptat catre Muntele Carmel, de la inaltimea caruia am vazut panorama orasului Haifa.
Haifa este al treilea oras ca mărime din Israel, și cel mai mare port. Principala atractie turistica este reprezentata de Gradinile Bahá'í (desemnate in 2008 de UNESCO patrimoniu universal) si Templul lui Bab.
Urmatorul punct in agenda primei zile a fost Orasul Nazaret, cel mai mare si mai modern oras din Galileea. Am facut turul orasului si ne-am oprit pentru cateva momente la Biserica Bunei Vestiri (dupa traditia catolica) locul unde se spune ca ingerul Gabriel a anuntat-o pe Maria ca va naste pe Isus Hristos,
a urmat Biserica lui Iosif cladita peste casa unde traditional se crede ca a crescut Isus. S-a vizitat si Biserica Izvorului,
locul in care traditia ortodoxa crede ca Maria a primit vestea nasterii Mantuitorului. Am privit un minunat apus de soare de pe colinele Nazaretului
si inainte de a se intuneca am ajuns si in Cana Galileii, locul inceperii activitatii lui Isus pe pamant. Am trecut pe langa biserica ridicata pe locul casei Apostolului Bartolomeu
si am intrat in Biserica ridicata pe locul unde se crede ca s-a petrecut minunea transformarii apei in vin.
Inainte de a ne indrepta catre hotel, unde sa primim gazduire am trecut si printr-un mic bazar unde am cumparat cateva mici suveniruri, fructe si unde se comercializa vin dulce = must sub eticheta Cana Wedding Wine.