Mar 14, 2010

Diazepamului – istorie, beneficii si pericole

Chiar si in anii ‘70, inaintea aparitiei Internetului, viata oamenilor se desfasura in mare viteza. Ca in oricare alt domeniu, s-au facut cercetari pentru a gasi o «clipa de pace », astfel ca foarte repede s-au sintetizat medicamente care sa elibereze mintea de stres si anxietate si care au castigat o incredibil de mare popularitate in secolul XX
Odata cu aparitia medicamentelor psihoactive, unul in particular a devenit celebru in Statele Unite ca vindecator al insomniei si anxietatii. Gospodinelor le-a devenit cunoscut drept “Mother’s little helper”, despre care Rolling Stones au compus un cantec:



“Kids are different today/I hear every Mother say/Mother needs something to calm her down/And though she’s not really ill/There’s a little yellow pill/She goes running for the shelter/of a mother’s little helper/and it helps her on her way/gets her through her busy day.”


O reclama nu tocmai onesta la Valium....



A devenit astfel un stil de viata nu numai pentru gospodinele stresate sau pentru un manager anxios, dar si pentru oricine traia in acea perioada in care omul cauta siguranta.
Era un inlocuitor convenabil pentru alcool – fara gust, miros si usor de ascuns in buzunar.





Popularitatea sa a crescut nu numai printre celebritati, pana cand criticii l-au considerat depasit si inlocuit de noi medicamente precum Prozac sau Zoloft. Numele din spatele acestui miracol era Valium, un nume care a devenit un simbol cultural al lumii moderne.
Desi astazi Valium-ul nu mai este atat de cunoscut, putini oameni au cunostinte despre omul de stiinta care l-a dezvoltat - Leo Henryk Sternbach, un chimist ale carui origini le gasim in pitorescul satuc Abbazia, aflat langa granita italiana cu fostul Imperiu Austro-Ungar, situat astazi in Croatia. Leo Henryk Sternbach a murit in 28 septembrie 2005 la varsta de 97 de ani si a lasat in urma sa o legenda.
Tatal lui Leo H. Sternbach era polonez iar mama sa unguroaica. In copilarie scormonea prin gunoaie dupa praf de pusca ramas neexplodat in Primul Razboi Mondial si cu chimicale furate din farmacia tatalui sau incerca sa confectioneze artificii. Dupa ce a efectuat un doctorat in chimie organica la Universitaea din Cracovia, a inceput sa lucreze pentru Hofmann-La Roche in Elvetia. In 1941 a ajuns in Statele Unite impreuna cu alti oameni de stiinta evrei, care au fugit din Europa in timpul celui de-al doilea Razboi Mondial.

Leo Henryk Sternbach

Sternbach a avut o cariera spectaculoasa in cercetare si chimie in cadrul La Roche Pharmaceuticals in New Jersey. Dupa numeroase experimente in 1959 a dezvoltat Diazepamul (Valium in Lb. Latina inseamna “a fi puternic si sanatos”). A primit pentru patent un dolar si 10.000 dolari pe an pentru inca 10 ani.
In 2004 Wall Street Journal a demonstrat cat de modest a fost rasplatit pentru cercetarile sale asupra a doisprezece medicamente descoperite si dezvoltate care au adus un profit de 10 miliarde pe parcursul a patru decade.
Profitul obtinut in urma cercetarilor sale a reprezentat 40% din vanzarile din primii ani ai comapaniei La Roche; cele mai multe dintre ele au fost noutati absolute incluzand si somifere precum Dalmane and Mogadon, Klonopin pentru epilepsie si Arfonad pentru diminuarea sangerarii in timpul operatiilor pe creier. Sternbach a fost motivat de setea de a descoperi lucruri noi si nu de publicitate sau beneficii financiare. Nu a fost deranjat de faptul ca descoperirile sale nu l-au facut multi-milionar : “What’s important is that you love the work you do”, “I was successful because I loved my work” si a fost complet dedicat muncii sale ca un adevarat artist “And being a chemist, I spent most of my life hoping that I could make a difference”.


Cercetarile sale in chimie si farmacie au fost marcate prin 241 patente, 122 publicatii, sase monografii si multiple premii. U.S. News & World Report l-au numit unul dintre cei mai influenti americani ai secolului XX. Pentru industria farmaceutica a fost “inventatorul inventatorului”. Pentru omul obisnuit a fost « parintele impacarii omului cu epoca moderna ».


Din 1969 Valium a fost cel mai bine vandut medicament in Statele Unite cu un peak in 1978, cand s-au vandut un numar de 2.3 miliarde tablete. In ultimii 40 de ani Diazepamul sau Valiumul ramane cel mai prescris medicament peste tot in lume.
Valiumul a inceput sa fie comercializat ilegal ca drog de “strada” de prin 1975. In 1978 se aprecia ca aproximativ 20% dintre femeile din America luau Valium.

Medicamentul era atat de pervaziv – desi considerat inca inofensiv – incat a inceput sa intre si in dialect. De multe ori s-au facut glume la adresa sa si a fost folosit in scene comice din filme precum “Starting Over” din 1979, in filmele lui Woody Allen si piesele lui Neil Simon. Un raport al autopsiei lui Elvis Presley a demonstrat prezenta drogului in sistem la moartea artistului in 1977.
In 1979 a aparut bestseller-ul “I'm Dancing as Fast as I Can” al autoarei Barbara Gordon, care a alertat publicul asupra fenomenului Valium. Autoarea marturiseste dependenta de acest medicament pe o perioada de noua ani si faptul ca a necesitat spitalizare pentru simptome de sevraj. Au inceput sa apara raportari frecvente ale « insomniei de rebound » in special la utilizari in doze mici a Valiumului.

Dr. Joseph Pursch – director al programului de reabilitare al Naval Regional Medical Center Long Beach (California), care a tratat-o pe fosta Prima Doamna Betty Ford pentru abuzuri de substante – a dat marturie asupra pericolului consumului excesiv si nesupravegheat de Valium.
In Marea britanie sedativul cunoscut ca "mother's little helper" a crescut in popularitate printre consumatorii de droguri si ca o alternativa la heroina.
Diazepamul – poreclit "blues" sau "vallies" – este vazut ca o varianta ieftina la heroina. Utilizarea lui a crescut de-a lungul Marii Britanii. Zece miligrame de Diazepam costa aproximativ £1.

Cunoscand astfel istoria Diazepamului trebuie ca fiecare dintre noi sa fim constienti de riscurile administrarii acestui medicament, pentru ca Diazepamul nu se ia la intamplare, la recomandarea oricui, el fiind in esenta un DROG. Si acest medicament se prescrie intr-un regim special, numai la indicatia si aprecierea medicilor de specialitate. De ce ? Deoarece administrarea repetata si prelungita a medicamentului poate conduce la fenomenul de dependenta, care determina scaderea efectului si compliantei pacientilor la tratament.

Sevrajul este un fenomen extrem de suparator care se manifesta frecvent prin stari de tensiune si anxietate, modificari ale gustului si mirosului, neliniste, agitatie, tulburari de vedere, dureri de cap, ameteli, tremuraturi, miscari necoordonate. Aceste fenomene apar la 5-10 zile de la intreruperea tratamentului.



Pot aparea accidente mortale in special in cazul in care este luat in combinatie cu alcoolul, al carui efect deprimant asupra sistemului nervos central il potenteaza.


La inceputurile sale, partea atragatoare a Valiumului (Diazepamului) era falsa credinta ca era non-adictiv si ca fata de alte tranchilizante era aproape imposibil sa fie administrat in doza letala de o persoana cu gandire autolitica (sinucigasa). Acum stim ca Diazepamul sau Valiumul este un drog care se prescrie doar de catre medic pentru un diagnostic temeinic pus.
Astazi indicatiile folosirii Diazepamului sunt: diminuarea anxietatii, reducerea starii de tensiune psihica, actiune asupra starilor de excitatie – agitatie psihomotorie, inducerea si mentinerea somnului, sevrajul alcoolic, pentru efectele anticonvulsivante, relaxare musculara, etc, fiind astfel de un real folos nu numai psihiatrilor ci si neurologilor, anestezistilor, chirurgilor si medicilor de familie.
Diazepamul are durata lunga de actiune, aceasta insemnand ca medicamentul ramane in organism o perioada mai lunga putand fi administrat mai rar. In doze terapeutice diazepamul are un efect sedativ mult mai intens decat barbituricele. Deasemeni a fost introdus pe listele OMS ca un medicament absolut necesar in orice sistem de sanatate.
Medic rezident Psihiatrie Cristina Cucu
Bibliografie:
Carol Brennan "Valium". St. James Encyclopedia of Pop Culture,
Catalina Tudose, Florin Tudose.Psihiatrie in practica medicala 2007,
Charles R. Carroll. Drugs in Modern Society,

0 comments:

Post a Comment