May 19, 2012

Paris - Partea I

     Pentru ca acum ceva timp v-am povestit calatoria mea din acest an in Israel, m-am gandit sa scormonesc printre amintiri dragi si sa va povestesc si despre prima mea vizita in afara Romaniei.
Intotdeauna mi-am dorit sa calatoresc mai mult, atat in Romania dar si in restul lumii. Si iata ca la sfarsitul anului 2006 portile lumii s-au deschis si pentru mine.
     Totul a inceput cu planificarea lunii de miere. Si castigator a fost Parisul.
Ce poate fi mai frumos decat sa te aflii in "orasul iubirii" cu persoana pe care o iubesti si care ti-a devenit tovaras in cea mai importanta calatorie: casatoria.
     Si iata cum s-a desfasurat aventura noastra pariziana. Am s-o povestesc in mai multe articole, deoarece chiar daca am incercat sa scurtez povestirea, paginile s-au incapatanat sa se adune.


     In ziua de 21 noiembrie 2006, intr-o zi de marti in jurul orei 12 :00 ne cazam  intr-un hotel in Paris, localizat in cartierul Montmartre, la 10 min de Moulin Rouge si 30 min de Bazilica Sacre Coeur si Opera Garnier.
Era pentru mine prima iesire in afara granitelor Romaniei.
     In ciuda oboselii am pornit-o hai-hui pe strazile din Montmartre.




     Invartindu-ne prin imprejurimi am descoperit unul din cimitirele Parisului si chiar unul dintre cele celebre, Cimitirul Montmartre.
     Aceasta necropola intinsa pe 11 hectare dateaza din 1825 si este pozitionat pe o fosta cariera de piatra. Acum este un loc de promenada si amintiri, aici aflandu-se cam 20000 de morminte care constituie un adevarat muzeu statuar al unor artisti precum Bartholdi, Rodin, Rude.... 

     Daca a-ti citit cartea ‘Dama cu camelii’ aici veti descoperi ca acest roman nu este o simpla fantezie. 
De ce ? Pentru ca aici am gasit mormantul celei care a fost numita ‘Dama cu camelii’ pe numele ei adevarat Alphonsine Plessis si nu departe de acest mormant pe acela al autorului cartii de mai sus, scriitorul si dramaturgul Alexandre Dumas Fiul. 



















     Alte nume celebre pe care le-am intalnit in aceasta necropola : Hector Berlioz, Jacques Offenbach, Degas, Francois Truffaut, cantareata Dalida,
 Michel Berger, fizicianul Ampere, Emile Zola, Stendhal, si multi altii. A fost fascinant sa gasesc dovada existentei acestor oameni care au influentat atat de mult istoria omenirii. 

     A doua zi dupa un Mic Dejun parizian care a constat in traditionalele croissants, unt, confiture (dulceata) de zmeura si caise, cafea, am pornit la explorarea acestui magnific oras, Paris.
Trebuie sa mentionez ca in Paris nu ai cum sa te ratacesti, orice hotel pune la dispozitia turistilor harti care sunt foarte explicite, deasemeni tot orasul este presarat cu harti si indicatii extrem de utile care ajuta pe oricine sa gasesca foarte usor tot ceea ce vrea. In plus, sistemul de transport este foarte bine pus la punct si eficient, in special metroul care te duce absolut unde vrei.
      Pentru prima parte a zilei am ales plimbarea pe jos si continuarea cercetarii imprejurimilor. Inevitabil am ajuns la Bazilica Sacre Coeur de Montmartre.

    Este impresionanta, un adevarat monolit alb care salasluieste deasupra Montmartre-ului, aflat in zona nordica a Parisului. Istoria spune ca pe acesta inaltime din Montmartre se aflau pe vremea romanilor locuri dedicate zeilor Marte si Mercur. In secolul 17, o umila calugarita, Sora Marguerite-Marie, se spune, a fost aleasa de Dumnezeu sa ceara Frantei sa inalte un monument ‘in slava Inimii Divine’. Au trecut insa doua secole pana doi devotati crestini, Alexandre-Felix Legentil si cumnatul sau Hubert Rohault de Fleury au inceput zidirea unei biserici dedicate Sacre Coeur.

  Constructia a fost consacrata pe data de 16 octombrie 1919. Este construita din piatra de Chateau-Landon, care la contactul cu apa de ploaie secreta o substanta alba care da aspectul caracteristic, insolit al cladirii.





     A urmat Place de Tertre, care dateaza din sec 14 si care in sec 18 a devenit inima comunei din Montmartre. Zona conserva aspectul de satuc si atmosfera boema si a atras in timp numerosi artisti inclusiv Corot, Delacroix, Degas, Renoir, Cezanne, Manet, Van Gogh, Toulouse-Lautrec.
Astazi zona isi pastreaza caracteristica de odinioara fiind populata cu pictori, portretisti, caricaturisti, se gasesc numeroase cafenele, restaurante si cabarete. Exista numeroase magazine de suveniruri.












     A doua parte a zilei a fost rezervata pentru La Tour Eiffel.
Am ajuns in Place du Trocadero in fata la Palais de Chaillot, unde se gasesc mai multe muzee, al marinei, al cinematografului, acvariu, muzeul omului. 

     De la Palais de Chaillot am coborat catre Place de Varsovie, am trecut Sena pe Pont D’Iena si am ajuns la Tour Eiffel ; este impresionant si nu-ti poti dezlipi ochii de la el, un adevarat colos de otel, dar atat de artistic construit. 
Am stat la o coada imensa la bilete, dar a meritat. Am urcat in primul lift, cel care merge pe piciorul turnului, iar la etajul al doilea am luat alt lift pana in varf.
Aici ne-am aflat deodata deasupra lumii, am admirat Parisul de la 300 m inaltime si trebuie sa va spun ca este fantastic. Cei care au urcat acolo sus stiu ce spun.
     Constructia turnului a inceput la 26 ianuarie 1887 si deschiderea oficiala s-a facut pe 30 martie 1889. In ciuda faptului ca turnul cantareste 10000 de tone, presiunea exercitata asupra pamantului este echivalenta cu greutatea unui om care sta pe scaun adica 4kg/cm2 !:) Desi trebuia sa fie demolat in anul 1909, turnul a fost salvat de radiotelegrafie si aplicatii militare si mai tarziu de televiziune, doar asa astazi putem si noi sa ne bucuram de aceasta minune a lumii.

     







     Aventura a continuat catre Champ de Mars, o gradina publica aflata intre Tour Eiffel si Ecole Militaire, fondata de Regele Ludovic al XV-lea in 1751 cu intentia de a antrena 500 de cadeti din randurile populatiei modeste. Ne-am bucurat aici de vederea turnului noaptea, luminat feeric. (va continua)

0 comments:

Post a Comment