May 23, 2012

Paris - Partea a IV a


     A saptea zi - Disneyland Paris
    Am notat in jurnalul meu de buzunar Ziua Disneyland, dar aici am sa va povestesc mai pe larg ce inseamna acest Disneyland.
Localizat in Marne-la-Vallee, 32 km est de Paris, Disneyland  a devenit unul dintre cele mai vizitate site-uri turistice. Aici exista cate ceva pentru fiecare varsta. Intins pe o suprafata de 57 hectare, parcul este impartit in 5’tinuturi’ : 
‘Main Streer, U.S.A.’, creaza atmosfera unui mic oras american de la sfarsitul secolului 20, 
‘Frontierland’, un adevarat westtown din perioada de glorie,
‘Adventureland’, Africa, Caraibele, jungla – loc de intalnire pentru exploratori,
‘Fantasyland’, lumea unde crezi ca personajele de poveste exista si in care intrii prin castelul Frumoasei din padurea adormita, 
‘Discoveryland’, lumea viitorului.
     Deci, ne-a venit si noua randul sa redevenim copii, asa ca am luat RER-ul A din Place Charles de Gaulle si am pornit catre Disneyland. Dupa un drum relativ scurt am poposit la portile acestui taram al copilariei. Nu a fost nevoie sa stam la uriasa coada care se formase la casele de bilete pentru ca ne echipasem cu acestea dintr-o statie de metrou din Paris, deci liberi si voiosi am patruns intr-un mic orasel american de la sfarsitul secolului 20. 
    In town square era un urias brad impodobit si am ajuns intr-un adevarat peisaj al sarbatorilor de iarna.




   De aici incepea o lunga strada cu cladiri de toate formele, marimile si culorile care adapostesc cele mai multe magazine, restaurante adresate in special celor mici. Dupa ce am strabatut aceasta strada am ajuns in Central Plaza, km 0 al Disneyland-ului. Aici ne astepta Cartea cu Povesti si acel mult prea cunoscut....’once upon a time....’. 
     Dar cel mai frumos este castelul Frumoasei din padurea adormita. Aici la parter se gasesc magazine cu suveniruri, dar exista si un atelier care produce si comercializeaza diferite figurine din sticla transparenta sau colorata. Cel mai interesant este faptul ca mesterul le confectioneaza chiar sub ochii clientilor si credeti-ma ca este un procedeu destul de dificil. Din pacate preturile acestor ‘bibelouri’ este exorbitant de mare asa ca ne-am bucurat doar privindu-le. Am urcat apoi la etajul castelului, unde am retrait povestea Frumoasei din padurea adormita povestita prin carti, imagini si castelul insusi. Am privit panorama din orasul fanteziei. Aici am gasit casuta lui Pinochio, a Albei-ca-Zapda si acelor sapte pitici, lumea lui Peter Pan, si multe alte giumbuslucuri dar care din pacate nu mai erau pentru noi, acestea fiind rezervate celor mici. 
     Asa ca ne-am indreptat catre Discoveryland, lumea viitorului. 
Aici am intrat in lumea Star Wars si un robotel ne-a pilotat nava int-o incursiune prin universul ostil. Alte distractii sunt : Space Mountain :Mission 2 de care am fost tentati, insa s-au defectat aparatele chiar cand sa intram si s-a amanat, asa ca am pornit mai departe  catre Adventureland. 
     Aici dupa ce am trecut de lumea orientala a lui Alladin, am calatorit printr-un sat african si apoi am ajuns la Copacul lui Robinson Crusoe caruia bineinteles ca i-am facut o vizita, apoi am vazut epava unei corabii esuate si corabia Capitanului Cook. 
        A urmat lumea Piratilor din Caraibe carora le-am facut o vizita in Tortuga, iar ei ne-au lasat suvenir o poza in care incercau sa ne sperie. I-am facut o vizita si lui Indiana Jones in Templul Mortii.
    Ne-am aventurat si in Frontierland. Aici ne-am aflat deodata in vestul salbatic descoperind un Fort din vremea pioneratului. Nu au lipsit nici barurile precum cele din filme. Am ales sa facem si o calatorie in lumea lui Tom Sawyer si a lui Huckleberryfin care a constat intr-o calatorie pe ‘Mississippi’ cu vaporul. In final, ne-a tentat o calatorie in Conacul fantomelor si a fost destul de infiorator sa intram intr-o camera care a inceput brusc sa se alungeasca.
  
   In concluzie, daca aveti ocazia sa mergeti la Disneyland profitati de ea. Nu strica nimanui sa redevina copil. Ne-am delectat cu mere glasate, gogosi cu fructe si tot felul de bunatati.   Dar finalul a fost fantastic. Parada de Craciun a personajelor Disney, printi, printese, muzica, veselie.



     Pot sa va spun ca aceasta zi ne-a daruit multa bucurie si in acea noapte am visat tare frumos.

     A opta zi
     Este grozav sa vezi un oras mergand pe jos, pentru ca asa am avut ocazia sa trecem pe langa un parc celebru al Parisului, Parc de Monceau. Acesta dateaza din secolul 18 si aici sunt cateva constructii numite ‘follies’. Printre cele mai cunoscute sunt ‘Folie de Chartres’, proprietatea a lui Louis-Philippe de Orleans, ‘Naumachie’ , ‘Egyptian Pyramid’ si altele. In 1797 Garmerin a efectuat aici primul salt cu parasuta dintr-un balon de la 1000m deasupra solului.

     In Porte Maillot se afla Palais des congres de Paris. Este o cladire imensa care pe langa scopul sau care-l aflati din denumire are si un mare centru hotelier si comercial pe care l-am vizitat din curiozitate. Am pornit repede mai departe, deoarece aveam programat pentru aceasta zi sa vizitam Hotel des Invalides. Am ales tot mersul pe jos, asa ca de la Porte Maillot am pornit pe Av de Malakoff, Av Raymond Poincare trecand prin Place Victor Hugo si am ajuns la Palais Chaillot, in Place Trocadero, locuri pe care le mai vizitasem, dar era o ultima intalnire inainte de plecare. Asa ca am revazut pentru ultima data La Tour Eiffel si traversand Sena am ales o plimbare pe chei pana la Hotel des Invalides.
     A fost interesant sa descoperim ca, pe chei sunt adevarate ‘tabere’ de excursionisti cu cortul care sunt pozitionati in special in fata marilor obiective turistice. Nu cred ca au permisiunea pentru acest lucru, dar se pare ca nu se sinchisesc prea tare. Am continuat sa mergem pe cheiul Senei pana la Podul Invalizilor, unde am luat-o la dreapta pe Boul. De la tour Maubourg si am ajuns pe Esplanade des Invalides. Aceasta este un fel de gradina publica, unde in ciuda ploii am gasit cativa batranei care jucau Petanque. In Franta, Petanque se joaca precum sahul la noi in parcuri.

     Sa va spun cateva lucruri despre Hotel des Invalides. Ludovic al XIV-lea miscat la vederea vitejilor sai soldati condamnati pana atunci sa cersesca pentru a avea ce manca si sa-si tarasca trupurile mutilate pe Pont Neuf, a decis in 1670 sa construiasca acest Hotel des Invalides. Acesta a fost construit din 1671 pana in 1676. 
     Astazi aici se gasesc Muzeul armatei, al artileriei si altele .Tot aici a fost construita si o biserica a soldatilor considerata prea mica de Regele Soare, care a marit-o si astazi noi ne bucuram de ea ca Biserica Domului, finalizata in 1708. Aici in cripta ei se gaseste mormantul lui Napoleon.
     Am intrat si in acest edificiu si am vizitat salile cu teme din cele doua razboaie mondiale, cea mai impresionanta a fost expozitia cu tema din lagarele de concentrare, dar pe care nu am fost in stare s-o vedem pe toata, acolo aflandu-se prea multe aspecte care nu sunt indicate persoanelor mai slabe de inima. Am continuat cu o mica portiune din Muzeul armatei unde am vazut cateva modele de echipament militar caracteristic diferitelor perioade istorice. In final ne-am indreptat catre Biserica Domului sa vizitam cripta si mormantul lui Napoleon. Usa de lemn care conform regulilor regale era deschisa doar pentru monarh este cea originala, care a fost terminata in 1706, la timp pentru vizita Regelui. Astazi ochiul vizitatorului nu mai este atras catre cupola Domului ci este furat de cripta conceputa de Visconti ca loc de ingropare pentru Napoleon.


 Are o deschidere de 15 m si 6 m adancime si distruge echilibrul arhitectural initial al Domului. Decoratiile interioare sint fantastice si sunt datorate artistilor epocii. Biserica are patru capele in cele patru colturi, deasupra lor sunt pictati cei patru Evanghelisti. La baza cupolei sunt pictate medalioane cu cei doisprezece regi ai Frantei de la Clovis pana la Ludovic al XIV-lea. Prima cupola este impartita in doisprezece compartimente in care sunt pictati cei 12 apostoli, iar cea de-a doua cupola il prezinta pe St Louis oferind sabia sa lui Hristos dupa Victoria sa asupra necredinciosilor. Nu am sa va mai plictisesc cu amanunte de acest gen, trebuia doar sa mai mentionez ca aici se mai gaseste un maret altar construit de Visconti intre 1843 si 1853 care are patru coloane de marmura, spiralate si lungi de 7 m.
Cripta este circulara, peretii circulari sunt decorati cu zece basoreliefuri, ale caror compozitii sunt centrate in jurul lui Napoleon, care este inconjurat de figuri simbolice. Tot aici sunt doisprezece statui de ingeri din marmura de Carrara. Sarcofagul este situat in centru pe un pedestal de granit. Ar mai fi foarte multe de spus despre Biserica Domului, dar am sa ma opresc aici. In spatele ei se afla Capela Soldatilor, care reprezinta o biserica separata, in care se oficiaza slujbe. 
Si aceasta este incarcata de istorie. Aici am avut ocazia sa am un moment de relaxare si sa audiez compozitii cantate la orga si care se aud atat de bine intr-o biserica. (va continua)

0 comments:

Post a Comment